• #Enomenomarousi
 • #Enomenomarousi
 • #Enomenomarousi
 • #Enomenomarousi
 • #Ενωμένο Μαρούσι με τον δημότη πάντα στο επίκεντρο

  Προυπολογισμός 2022 Δήμου Αμαρουσίου – Εικονικός και χωρίς όραμα – Γι αυτό καταψήφισε το #Ενωμένο Μαρούσι – Οι τοποθετήσεις

  Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 μέσω τηλεδιάσκεψης η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου με θέμα τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2022. Νωρίτερα στην τακτική συνεδρίαση συζητήθηκε και το τεχνικό πρόγραμμα.

  Η παράταξη #Ενωμένο Μαρούσι καταψήφισε και στις δύο συνεδριάσεις προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα με τεκμηριωμένες τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής Γιώργου Καραμέρου όσο και των ειδικών αγορητών επί των θεμάτων, δημοτικών συμβούλων Βασίλη  Μπούρα (για τον προϋπολογισμό) και Πέτρου Κούκουζα (για το τεχνικό πρόγραμμα). Τοποθετήθηκαν επίσης επί συγκεκριμένων ζητημάτων και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Τίνα Μαρτίνη (Σχολέια – Οδικό δίκτυο), Σπύρος Μπογδάνος (προσωπικό και διαχείριση αποβλήτων).

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του επικεφαλής της παράταξης κ. Γιώργου Καραμέρου:

  “Κυρίες και κυριοι συνάδελφοι συζητάμε σήμερα τον προϋπολογισμο του 2022 αλλά μία αποτίμηση της πλήρους αποτυχίας εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού του 2021 θα ήταν πολύ χρήσιμη για τους δημότες.
  Η παράταξη μας #Ενωμένο Μαρούσι που τόσο πέρσι όσο και πρόπερσι τέτοιον καιρό κατέθετε κοστολογημένο σχέδιο πρότασης εναλλακτικού συμμετοχικού προϋπολογισμού για όλες τις γειτονιές της πόλης, αγνοήθηκε από τον κ
  Αμπατζόγλου παρα τη δέσμευση του το 2019 να αξιοποιήσει τις προτάσεις μας.
  Φέτος με την σημερινή διοίκηση να είναι πλέον σε αποδρομή δεν καταθέτουμε εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού Θεωρώντας, συν τοις άλλοις αναξιόπιστη τη διοίκηση και τον Αμπατζογλου όπως και τον εικονικό προϋπολογισμό που κατέθεσε, και θα καταψηφίσουμε με το εξής σκεπτικό.
  Είναι μία πλασματικη εικονική λογιστική αποτύπωση χωρίς όραμα ή αναπτυξιακό χαρακτήρα αφού από τις 128 σελίδες του κειμένου οι περισσότερες θα μπορούσε να είναι φωτοτυπίες των προηγούμενων ετών ενώ από τα 135 εκ. που προυπολογίζει 50 εκ. περίπου πρόκειται να υλοποιηθούν όπως συνέβη και τη χρονιά που φεύγει όπου υπήρξε παταγώδης αποτυχία με υστέρηση εσόδων και αδυναμία εκτέλεσης δαπανών.
  Ενδεικτικά αναφέρω πως οι δαπάνες για την πολεοδομία δεν εκτελέστηκαν σε ποσοστό 90%
  Ένας σκοπίμως ασαφής προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος ώστε να εξυπηρετήσει τις δεκάδων χιλιάδων ευρώ απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό.

  Με τις δαπάνες σε Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Τεχνικά Έργα, Περιβάλλον Πολιτισμό- Αθλητισμό να περικόπτονται ακολουθείτε την αποτυχημένη κυβερνητική συνταγή Θεωρώντας λήξασα την Πανδημία, για την οποία ενώ εγκαίρως σας καλέσαμε να συμμετάσχετε στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της, κρυφτήκατε πίσω από το επιτελικό κράτος με ολέθρια αποτελέσματα και για τους δημότες Αμαρουσίου σε ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.
  Διαθέσατε και διαθέτετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προβολή και δημοσιότητα της δημοτικής αρχής σε μία καταφανή προσπάθεια μεταξύ άλλων να εξαγοράσετε την σιωπή του τοπικού τύπου.
  Δεσμευτήκατε (ενδεικτικά αναφέρω) για Δημοτικό Θέατρο για νέα Δημοτική Αστυνομία ακόμα και για δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό όπου για να βολέψετε υμετέρους έχετε εγγράψει ένα μικροποσό στον προϋπολογισμο προφανώς για να τους καθησυχάσετε, γιατί να υλοποιήσετε έργο αδυνατείτε.
  Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το τεχνικό πρόγραμμα που υποβάλλατε προς ψήφιση Θα μπορούσε άνετα να τιτλοφορείται ως πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ειρημένοι.. Λόγια αντί για πράξεις για τα ρέματα Σαπφούς και Πεντέλης, τα όμβρια της Κοκκινιάς, το βρεφονηπιακό σταθμό στο Ψαλίδι, ή τα καινούργια σχολεία μετά τα 14 χρόνια χωρίς κανένα νέο σχόλείο της προηγούμενης διοικήσης προσθέτετε και εσείς δύο χρόνια αποτυχίας αλλά και πολλών δελτίων τύπου και φωτογραφιών με δήθεν δεσμεύσεις για νέα σχολικές μονάδες.
  Δεν λαμβάνετε ούτε για το 2022 μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .

  Επαναλαμβάνω ότι ο Προϋπολογισμός του Δήμου, ύψους 135 εκ., είναι εντελώς πλασματικός.
  Εξ αυτών θα υλοποιηθούν μάξιμουμ 50 εκ., ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 32% με 33% των προϋπολογισθέντων.
  Αδυνατειτε να εισπράξετε τις οφειλές των μεγαλοφειλετών,  να διαχειριστείτε τους διαθέσιμους πόρους και να αξιοποιήσετε τα όποια χρηματικά υπόλοιπα που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές Τράπεζες.

  Κύριε Αμπατζόγλου με την στάση σας μίκραινετε τον δήμο. Έχετε μία τυπική συμμετοχή στην ΚΕΔΕ δεν Διεκδικείτε όσα πρέπει με την ένταση που πρέπει.
  • Η κυβέρνηση συνεχίζει και στον προϋπολογισμό του 2022 την υποχρηματοδότηση μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Πέτσας εμφάνισε στη συνεδρίαση της επιτροπής των Περιφερειών στη Βουλή διάγραμμα, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων την τελευταία διετία 2020-2021, η οποία αφού θα συνεχιστεί και το 2022 θα εξουδετερώσει εντελώς την αναγγελθείσα αύξηση για το 2023 .

  Κύριε Αμπατζόγλου αδιαφορείτε για την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα επιβαρύνει και τον Δήμο Αμαρουσίου. Στο αίτημα των άλλων δημάρχων για μέτρα στήριξης στους δήμους-καταναλωτές (π.χ. οικονομική ενίσχυση ή εξαίρεση από τις ρήτρες αναπροσαρμογής) Εσείς ήσασταν απών και η δεξιά κυβέρνηση σας,  απάντησε στους υπόλοιπους με… προτροπές για αλλαγή παρόχου. Και αυτή την αύξηση θα την επωμιστούν οι δημότες. Και σε αυτό το θέμα επιδείξατε ολιγωρία.
  Γενικώς επιδεικνύετε χαρακτηριστική ανυπαρξία εκτός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και απουσία από τις γειτονιές του όταν δεν έχετε κάποια στημένη και καλοπληρωμένη εκδήλωση. Είστε Απλώς χειροκροτητής και θεατής των πόρων της περιφέρειας Αττικής, αγωνιώντας για το πολιτικό και αυτοδιοικητικό χαλί που πατάτε.

  Η διοίκησή σας όπως και η δεξιά κυβέρνηση από την οποία προέρχεται αφήνει τους δήμους εκτός ταμείου ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.
  Έχετε παντελή άγνοια ή αδιαφορία για τις ενεργειακές κοινότητες και τις δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναπτύξει ο δήμος μας ώστε να μετατραπεί τόσο ο ίδιος όσο και οι δημότες μας σε παραγωγούς ενέργειας μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση.
  Αγνοείτε τον όρο ανθεκτικότητα των πόλεων και δεν αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει με τη στέγη στην πόλη μας η εκτίναξη του κόστους για την οποία φύγει κυρίως τους νέους ανθρώπους τα νέα ζευγάρια.
  Δεν έχετε θωρακίσει σε τίποτα την πόλη σε ότι αφορά την κλιματική κρίση και όποτε βρέχει τρέμετε για το ρέμα Σαπφούς ενώ όποτε φυσάει και έχει υψηλές θερμοκρασίες δηλώνετε αναρμόδιοι για την προστασία του δασοκτηματος Συγγρου.
  Δεν ενημερώνετε το δημοτικό συμβούλιο και κινήστε αναποτελεσματικά για την υπόθεση της Άθμονον, για όσα πρέπει να αποδώσει στον Δήμο η Lamda για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας, για την επέκταση της λεωφόρου Κύμης ή την προοπτική της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ.
  Η μετριότητα χαρακτηρίζει κάθε έκφανση της διοίκησής σας και αυτό αποτυπώνεται και στον συγκεκριμένο προϋπολογισμό μολονότι οι υπάλληλοι και τα στελέχη του δήμου προσπαθούν υπό συνθήκες πίεσης αλλά και οικογενειοκρατίας να λειτουργήσουν και να αποδώσουν.
  Κοστολογημένα και με λεπτομέρειες η παράταξή μας θα τοποθετηθεί δια του ειδικού αγορητή.

  Η πόλη είναι σε μία μεταβατική περίοδο καθώς το 2023 με την πανδημία ελπίζουμε σε αποδρομή και με το νέο εκλογικό σύστημα σε εφαρμογή οι υγιείς δυνάμεις της πόλης που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση ή και κάποιες στις παρυφές της διοίκησης θα αποδείξουν με την ετυμηγορία των δημοτών στην κάλπη ότι είστε ένας μεταβατικός δήμαρχος μιας πόλης που αξίζει καλύτερα.
  Η παράταξη μας καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε η διοίκηση για το 2022.”

  Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας του Δημοτικού συμβούλου Βασίλη Μπούρα για τον προϋπολογισμό

   

  Για μας η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι μια βαθιά πολιτική συζήτηση διότι αφορά επιλογές,  προσδιορισμό προτεραιοτήτων, ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, σχεδιασμό για τις παρεμβάσεις στην πόλη τις οποίες θα έρθει να υλοποιήσει  το σχέδιο του προϋπολογισμού και το τεχνικό πρόγραμμα.

  Παρεμβάσεις,Έργα και προμήθειες,άξονες προτεραιότητας , με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και όχι με απευθείας αναθέσεις ή διαπραγματεύση χωρίς δημοσίευση ,που είναι ένα σπορ στο οποίο επιδυκνείει ιδιαίτερο ζήλο η διοίκηση Αμπατζόγλου.
  Τι και αν σας ακυρώνουν οι αντίστοιχες αρχές ,όπως την περίφημη στατική επισκευή στο Σπύρος Λούης ύψους 1,2ΕΚ με απευθείας ανάθεση

  Εμείς όλα τα προηγούμενα χρόνια καταθέσαμε εναλλακτικά σχέδια προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος .Ο πυρήνας τους ήταν και παραμένει για εμάς ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.

  Μιλάμε για το ευρύτερο όραμα για συμμετοχή των φορέων της πόλης, και ενώ προ διετίας είχατε δηλώσει ότι σας άρεσε η πρόταση μας , περιμέναμε να βλέπαμε έστω  ψήγματα «συμμετοχικού προϋπολογισμού» στους προϋπολογισμούς .Περιμέναμε μάταια όμως Δυστυχώς Είναι πολύ μακριά από αυτές τις αρχές η πρακτική της δημοτικής αρχής. Εφέτος λοιπόν για αυτό τον λόγο δεν θα καταθέσουμε.

  Πάμε στην Αυτοκριτική κύριοι της Δημοτική αρχής,που λείπει παντελώς από την εισηγητική έκθεση.

  Μιλάμε για το αυτονόητο. Θα έπρεπε η εισηγητική έκθεση όχι απλώς να παρουσιάζει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά να επεξηγεί τους λόγους για τους οποίους έσοδα και έξοδα κινήθηκαν έτσι και όχι αλλιώς, να κάνει σαφείς τους λόγους για τους οποίους εκτελέστηκε ή όχι και σε ποιο ποσοστό το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός αλλά και να προσδιορίζει τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής πάνω στις οποίες να συζητήσουμε για το 2022.

  Δυστυχώς πιστοί στο παρελθόν καταθέτετε και πάλι ένα προϋπολογισμό ,εικονικής πραγματικότητας ,ένα προϋπολογισμό FATA MORGANA, που είναι ένα ιδιαίτερο είδος πλασματικού διπλού αντικατοπτρισμού.
  Και είναι πλασματικά διπλός ο προϋπολογισμός τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα,γιατί έχουμε

  -34% στα Έσοδα δηλ 45 ΕΚ αστοχία και
  -62% στα Έξοδα δηλ 85 ΕΚ αστοχία

  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

  Χαρακτηριστικότερο
  20-71 Επενδύσεις Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού
  Από 4.420 ΕΚ εκτελέστηκαν μόνο 103 χιλιάδες ,απόκλιση αποτυχίας -97,7%

  Αν αυτό το κάναμε per Capita, κάτι που χρησιμοποιούμε συχνά στην στατιστική ,δηλ κατά κεφαλή, απλούστερα ανα Δημότη ,τότε ας γνωρίζουν οι Μαρουσιώτες ότι για τον καθένα μας αντιστοιχούν 1,47 Ευρώ επένδυση τον χρόνο.Αν το κάνουμε δε ανά ημέρα είναι 0,004 ευρώ . Όχι 4 λεπτά , 4/10 του λεπτού .
  Αλλά σταματώ εδώ γιατί μετά θα μας κατηγορήσετε για λαϊκιστές.

  Τελειώνοντας
  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,
  Στην κεντρική πολιτική σκηνή ,με την κυβερνητική αλλαγή το 2019 από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση ΝΔ Χρειάστηκε να φτάσουμε ως τα μέσα Νοεμβρίου 2020 ώστε από τις αρχικές δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα να ανακαλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα , το μαξιλάρι κεφαλαίων ύψους 37 δις ευρώ που είχε φτιάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «δύσκολη στιγμή»

  Εσείς κε Αμπατζόγλου παραλάβατε το 2019 από τον πολιτικά ομόσταυλο σας, σε εισαγωγικά, κ.Πατούλη γιατί δεν έχετε ανακαλύψει ούτε το 20 ούτε το 21 ακόμα τα χρηματικά υπόλοιπα 10,4 ΕΚ από τακτικά έσοδα και 23,6 ΕΚ από έκτακτα έσοδα δηλαδή 34 ΕΚ χρηματικά υπόλοιπα,για να κάνετε έναν άλλο,προϋπολογισμό ώστε μεταξύ άλλων να στηρίξετε και τους πληττόμενους από την πανδημία,την ακρίβεια Δημότες αλλά και μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και με μείωση ΔΤ και ΔΦ αλλά και άλλες παρεμβάσεις για να αναπνεύσουν και οι γειτονιές του Αμαρουσίου.

  Πιθανότατα κρατάτε πόρους για να έρθετε κάποια στιγμή , με ένα πανηγυρικό προϋπολογισμό ουσιαστικά πρόγραμμα προετοιμασίας της εκλογικής μάχης του 2023.

  Και εφέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια , δικαιολογηθήκατε με το γνωστό , «μα έργα γίνονται ,επενδύσεις γίνονται, απλά δεν πρόλαβαν να ενταλματοποιηθούν και να εγγραφούν . Αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε ο φετινός προϋπολογισμός να είναι γεμάτος από τα έργα και τις επενδύσεις του 19,του 20 , που δεν «πρόκαναν» .Αντ αυτών αποκλίσεις στην εκτέλεση όλων των κλάδων -55, -70, -80,-90% . Πολικές θερμοκρασίες κε Δήμαρχε.

  Και εκεί που νομίζει κάποιος ότι δεν γίνεται χειρότερα έρχεται η Πολεοδομία με τον κωδικό 40-71 Απαλλοτριώσεις κ. Αγορές εδαφικών εκτάσεων και από 1,6 ΕΚ πετυχαίνεται το αρνητικό απόλυτο 0 Ευρώ , απόκλιση -100 . Πολικές θερμοκρασίες αποτυχίας κε Δήμαρχε.

  Όλα τα οικονομικά στοιχεία που παρέθεσα είναι απολύτως ακριβή και ουσιαστικά αποδίδουν με αριθμούς την αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόζετε επί 2,5 χρόνια κύριοι της διοίκησης .
  Με τους δικούς σας αριθμούς κυρίες και κύριοι της Διοίκησης Αμπατζόγλου
  μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και βρεθήκατε ελλιπείς .

   

  Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του  Πέτρου Κούκουζα για το τεχνικό προγραμμα

   

  Η πρώτη παρατήρηση αφορά στο γεγονός πως το Τ.Π. 2022 που εισηγείται η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου έχει διαφορά από αυτό που συζητήθηκε στην επιτροπή διαβούλευσης και έλαβε την έγκρισή της με πλειοψηφία :
  1. Έχει μειωμένες τις αρχικές πιστώσεις από ίδιους πόρους κατά 5.200.000 € (από 8.400.000 € σε 3.200.000) δηλαδή κατά 62% !
  2. Έχει επίσης μειωμένες τις αρχικές πιστώσεις από χρηματοδοτήσεις κατά 7.200.000 € (από 11.600.00 € σε 4.400.000 €) δηλαδή κατά 62%
  3. Συνολικά δηλαδή η προτεινόμενη πίστωση για το 2022 ανέρχεται σε 7.600.000 € ενώ στην επιτροπή διαβούλευση προτάθηκε πίστωση για το 2022 ύψους 20.000.000 € δηλαδή υπάρχει περικοπή κατά 12.400.000 €.
  Επιτρέψτε μου λοιπόν να πω πως η διοίκηση του δήμου παραπλάνησε εσκεμμένα του τοπικούς φορείς της πόλης αφού καταργήσατε πολλά έργα και μελέτες !
  Εμείς τα περασμένα χρόνια σας προτείναμε τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ως την κορυφαία διαδικασία συμμετοχής που έχουν υιοθετήσει με διάφορες μορφές μεγάλες πόλεις της Ε.Ε. αλλά και αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα. Αρχικά ο κ. δήμαρχος μας είχε πει πως το «ακούει με θετική πρόθεση» αργότερα πως δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο και σήμερα πηγαίνετε ακόμα πιο πίσω απαξιώνοντας και την ίδια την επιτροπή διαβούλευσης.
  Το πιο επικίνδυνο όμως είναι πως θεωρείτε πως την έχετε αναβαθμίσει !
  Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στη σύγκριση των Τ.Π. των περασμένων ετών :
  Οι αρχικές πιστώσεις από ίδιους πόρους από 5.εκ € στο Τ.Π. 2020, οδηγηθήκαμε σε 4.6 εκ € στο Τ.Π. 2021 και σήμερα θα εγκρίνετε Τ.Π. με πιστώσεις από ίδιους πόρους μόλις 3.2 εκ €

  Ακόμα όμως και αυτό το Τ.Π. που προτείνετε σας αποδείξαμε πως είναι πλασματικό αφού τα περισσότερα έργα δε θα πραγματοποιηθούν όπως π.χ. τα έργα στη διεύθυνση καθαριότητας, η αποκατάσταση της οδού Ερεσσού στη Ν.Λέσβο κ.λ.π.

  Έργα που επαναλαμβάνονται στο Τ.Π. 2022 που έχουν γραφτεί και στο Τ.Π. 2021 μερικά ακόμα και στο Τ.Π. του 2020. Για αυτά τα έργα πως μπορούμε να σας πιστέψουμε πως θα τα υλοποιήσετε φέτος ;
  Πολλά έργα που εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 βρίσκονται ακόμη χωρίς να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τους αναδόχους
  Η τρίτη παρατήρηση αφορά στοχευμένα σε κάποια έργα :
  1. ΕΡΓΑ χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια Αττικής :
  Διαβάζοντας από τεχνικό πρόγραμμα που εισηγείται η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής αύριο στο περιφερειακό συμβούλιο
  Α. το έργο των όμβριων του ΚΈΝΤΡΟΥ βρίσκεται στην υπό δημοπράτησης διαδικασία και η πίστωση ορίζεται σε 1.000 € ενώ εσείς προτρέχετε και εμφανίζετε πίστωση 600.000 € πόσο από τη χρηματοδότηση
  Β. τα υπόλοιπα έργα όμβριων που διεκδικούμε ως δήμος παραπέμπονται στις καλένδες από τη διοίκηση της περιφέρειας όπως το έργο του γηπέδου στο «Καρέλλα» για το οποίο θα πρέπει να μας ενημερώσετε εάν αλλάξατε ως διοίκηση γνώμη.
  Γ. το έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς σίγουρα γνωρίζετε την απάντηση που έδωσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αθανάσιος Κατσιγιάννης :
  «Με τα σημερινά δεδομένα ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος δημοπράτησης του έργου; Η εκτίμηση μας είναι ότι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να ολοκληρώσει ο ΤΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, τις σχετικές ενέργειες ανέρχεται σε 4 μήνες περίπου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται διοικητικές ενέργειες (απαλλοτριώσεις, τροποποιήσεις ΑΕΠΟ κλπ.) που τυχόν απαιτηθούν».
  Μετά από αυτή την απάντηση όλοι και όλες μας καταλαβαίνουμε πως ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης έλεγε συνειδητά ΨΕΜΑΤΑ και προς τον κ. δήμαρχο και τους κ.κ. αντιδημάρχους αλλά και προς τους πολίτες και πολίτισσες του Αμαρουσίου στα εγκαίνια της πλατείας στο Σωρό. Ελπίζω να θυμούνται όλοι και όλες πως ο κ. Πατούλης είχε δηλώσει πως το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2021.
  Μετά από αυτή την απάντηση τα έγγραφα και τα τηλέφωνα δεν αρκούν και η μελλοντική σας αντίδραση κ. δήμαρχε θα φανερώσει εάν έχετε ή όχι κομματικές ή άλλες δεσμεύσεις απέναντι στο κ. περιφερειάρχη.
  Αναμένουμε λοιπόν τις αντιδράσεις σας, όπως και οι συμπολίτες/σσες μας που αναμένουν την υλοποίηση του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς
  2. Εκτός όμως από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια οφείλω να αναφερθώ ενδεικτικά και σε κάποια άλλα έργα όπως :
  Α. τα «ΕΡΓΑ στο ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ». Ακόμα ακούω στα αυτιά μου τους/τις δημοτικούς/ες συμβούλους της πλειοψηφίας και εσάς κ. πρόεδρε να λέτε πέρσι τέτοιον καιρό πως επιτέλους θα γίνουν έργα εξωραϊσμού του κοιμητηρίου που είναι πράγματι απαραίτητα. Έγινε κάποιο έργο το 2021 ; ΟΧΙ Γιατί ; Επειδή σας πήρε ως διοίκηση πάνω από έξι μήνες να καταλάβετε πως για οποιοδήποτε έργο είναι απαραίτητο να προϋπάρχουν μελέτες. Και το 2022 αυτό θα περιμένουμε για να προχωρήσουν κάποια από τα απαραίτητα έργα : Να γίνουν οι μελέτες!
  Β. Τα έργα που αφορούν στη διεύθυνση καθαριότητας. Αρχικά να πω πως η διεύθυνση σας πρότεινε έργα και μελέτες προϋπολογισμού ύψους 2 εκ € και αρχικής πίστωσης για το 2022 ύψους 1 εκ €. Εσείς αφού πήρατε την έγκριση για αυτό το ποσό από την Επιτροπή Διαβούλευσης, σήμερα εισηγείστε έργα και μελέτες αρχικής πίστωσης μόλις 543.000 €.
  Για να γίνει όμως οποιοδήποτε έργο στο χώρο της οδού Αμαρουσίου Χαλανδρίου, πρέπει να προηγηθεί η τακτοποίηση του κτιρίου μετά την κατάληξη της δικαστικής εμπλοκής η οποία δικαίωσε ως προς το ιδιοκτησιακό την Ελεήμων εταιρία. Επίσης χρειάζεται η διάνοιξη του δρόμου σύμφωνα με το νόμο 4495, που είναι σχεδόν απίθανο να γίνει μέσα στο 2022
  Επίσης για το έργο της «διαμόρφωσης των πεζοδρομίων – εσοχών και χωροθέτησης των κάδων έργο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την πόλη μας προϋποθέτει τη χωροθέτηση των κάδων από την Τεχνική Υπηρεσία. Θα δούμε εάν θα προχωρήσει μέσα στο 2022 ή θα πάμε για τον άλλο χρόνο.
  Γ. Τα έργα στην περιοχή στην περιοχή της Νέας Λέσβου (στην οδό Ερεσσού και στην ανακατασκευή του αθλητικού χώρου του Αρίωνα Ο.Τ. 385. Θα σας θυμίσω πως αυτά τα έργα τα είχατε υποσχεθεί και στα Τ.Π. του 2020 και του 2021. Έγινε κάτι ; ΟΧΙ Γιατί ; επειδή προσπαθήσατε να ακολουθήσετε πάλι λάθος δρόμο. Δηλαδή τον όχι ορθό, διαφανή, αξιοκρατικό και σε τελική ανάλυση το ΝΟΜΙΜΟ δρόμο.
  Τις αλχημείες σας όμως τις πληρώνουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης είτε ζουν είτε δεν ζουν σε αυτή την περιοχή !
  Επιτρέψτε μου πριν κλείσω την ομιλία μου να αναφερθώ και σε κάποια έργα που παραδόθηκαν μέσα στο 2021 όμως όπως έχουμε διαπιστώσει βρίθουν από κακοτεχνίες :
  Οι ασφαλτοστρώσεις που έγιναν σε τμήματα του οδικού δικτύου (π.χ. στη Σαπφούς στη Νέα Λέσβο έχουν ανοίξει τρύπες μετά την ασφαλτόστρωση, στη Ν. Φιλοθέη λίγες μέρες μετά την ασφαλτόστρωση και μετά από την πρώτη βροχή άρχισαν τα μαλώματα)
  Οι αθλητικοί χώροι στη Φραγκοκλησιάς Ροδοδάφνης και Σισμανογλείου είναι εμφανείς οι κακοτεχνίες τόσο στους τάπητες όσο και στους χώρους δίπλα από αυτούς
  Θα κλείσω κύριε πρόεδρε με τις προτάσεις μας τις οποίες τις καταθέτουμε μήπως και σας πείσουμε να υιοθετήσετε κάποιες από αυτές επειδή εμείς έχουμε ως γνώμονα της πολιτικής μας τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων
  1) ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Κ.Χ. ΣΤΗΝ Π.Ε. ΨΑΛΙΔΙΟΥ : Είναι γνωστό σε όλες και όλους μας πως σε αρκετές περιοχές της πόλης μας χρειάζεται η ανακατασκευή και κυρίως η διαμόρφωση από αδόμητα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα σε ωραίους χρήσιμους κοινόχρηστους χώρους στα Ηπειρώτικα, στα Ανάβρυτα, στους Αγίους Αναργύρους στον Άγιο Νικόλαο, στο Στούντιο Α’ στις Εργατικές Πολυκατοικίες και αλλού φυσικά !
  Προτείνουμε την αύξηση της πίστωσης και τη συμπερίληψη και αυτών των Π.Ε
  2) ΕΚΡΙΖΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΚΟΡΜΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ : προϋπολογισμού 200.000 €

  3) Προσωρινή Μετεγκατάσταση του 6ου Λυκείου στο κτήμα Καρέλλα
  Αφενός θα έπρεπε να διεκδικήσετε από τις ΚΤ.ΥΠ. να χρηματοδοτήσει τη μεταστέγαση, αφετέρου αφού δεν το κάνατε θα πρέπει ο δήμος να προσανατολιστεί στη προσωρινή μετεγκατάσταση του 6ου λυκείου στο κτήμα Καρέλλα και όχι στο στοίβαγμα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας δύο σχολείων του 5ου γυμνασίου και του 6ου Λυκείου
  4) Εκπόνηση μελετών για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος του 10ου νηπιαγωγείου και του 16ου δημοτικού σχολείου

  5) Επικαιροποίηση της μελέτης της ενεργειακής αναβάθμισης των Εργατικών Πολυκατοικιών και της κατάθεσης πρότασης για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι αναπλάσεις αυτού του είδους λόγω μείωσης του ενεργειακού κόστους, αλλά και εξαιτίας των ειδικών κοινωνικών κριτηρίων είναι απολύτως επιλέξιμες

  6) ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ : Απαιτείται σφαιρική αντιμετώπιση των χώρων πρασίνου που να αφορά σε όλες τις Π.Ε.

  7) ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΤΡΙΟΥ εμβολιασμών COVID 19 (πλατ Ευέρπης & Παναθηναίων) Αν μας είχατε ακούσει από το 2020 θα το είχατε έτοιμο τώρα

  Σας αποδείξαμε πως σύμφωνα με τα πεπραγμένα σας των ετών 2020 – 2021 πως ακόμα και αν καταφέρετε να πραγματοποιήσετε όλα αυτά που καταθέσατε ως Τ.Π. του 2022 (κάτι πάρα πολύ αμφίβολο) δε θα έχετε υλοποιήσει καν αυτά που είχατε προβλέψει από το 2020 !

  Η τοποθέτηση της  δημοτικής συμβούλου Τίνας Μαρτίνη για το τεχνικό πρόγραμμα

  Επί του τεχνικού προγράμματος:
   Έχει παρέλθει το ήμισυ της θητείας μου και τα έργα που είδα είναι κατά πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Δεν είδα κάποιο έργο στην γειτονιά μου τα Ηπειρωτικά, δεν είδα κάποια εξέλιξη στη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, δεν είδα πολλά άλλα.
   
  Ακούσαμε τον κύριο Δήμαρχο να αναφέρεται σε δυσχέρεια λόγω συμπίεσης ιδίων πόρων προς τα κάτω, εξαιτίας της απόφασης αποπληρωμής του προηγούμενου χρέους. Η παράταξή μας βέβαια ήταν αντίθετη στην απόφαση αποπληρωμής χρέους με αυτούς τους όρους και κάτω από αυτές τις συνθήκες. 
   
  Κατανοούμε επίσης ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας. Η πανδημία όμως δεν πρέπει να λειτουργεί πλέον ως τροχοπέδη, αλλά ως εφαλτήριο για παραπάνω ενέργειες. Το απαιτεί η κατάσταση. Περιμέναμε την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά έχουμε μπει σε μια νέα κανονικότητα, σε μια περίοδο αβεβαιότητας υγειονομικής, κλιματικής και ενεργειακής-οικονομικής. Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και το έργο της διοίκησης είναι δύσκολο ιδιαίτερα αν περιμένει να κάνει τα περισσότερα έργα προεκλογικά ως είθισται.  
   
  Όσον αφορά τα σχολεία: Είναι κατανοητό να δίνεται προτεραιότητα στις ανεγέρσεις σχολικών μονάδων που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ ΑΕ όπως του 12ου νηπιαγωγείου-13ου δημοτικού, αλλά πρέπει να λυθούν προβλήματα στέγασης πολλών περισσότερων σχολικών μονάδων (8ο Γυμνάσιο-9o Λύκειο, 5ο Δημοτικό κλπ) που χρονίζουν και μάλιστα λόγω της υγειονομικής κρίσης η ανάγκη για αποφυγή συνωστισμού και τήρηση αποστάσεων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. (Δεν είδαμε εγγραφές στο νέο Τ.Π.).
   
  Ως προς το οδικό δίκτυο: Προκύπτουν θέματα ασφάλειας έναντι του κινδύνου ατυχημάτων και υλικών ζημιών, λόγω ποιότητας του οδοστρώματος και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για να αποφυγή κακοτεχνιών στο μέλλον. Ως προς τον φωτισμό του οδικού δικτύου, αφενός πρέπει να επιλεχθούν φώτα τεχνολογίας LED για λόγους οικονομίας και σεβασμού στο περιβάλλον. Αφετέρου πρέπει να επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος από έκνομες ενέργειες, που ευνοείται σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού.
   
  Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, κάθε φορά που έχουμε καιρικό φαινόμενο βλέπουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε κοντινές μας περιοχές τρομακτικές εικόνες. 
   
  Ελπίζουμε να δούμε περισσότερα έργα να υλοποιούνται το 2022.